Turvallisuus ja vastuullisuus ovat tärkeimpiä pilvivaatimuksia

Viime viikkoina tietoturva-kysymykset ovat nousseet julkiseen keskusteluun aivan uudella tavalla. Kyberuhat ovat todellisia myös täällä Pohjolassa, ja siksi monissa organisaatioissa pohditaankin nyt kuumeisesti oman tietoturvan tasoa ja hallussa olevan datan luonnetta.  Eri toimialoilla mietitään kuumeisesti kunkin organisaation palveluratkaisujen osalta mistä työkuormia tulevaisuudessa on järkevää ja turvallista käyttää. Hoitaako sisäinen IT-tiimi yrityksen omaan laitetilaan sijoiteltujen laitteiden avulla tärkeiden tietokantojen ylläpidon? Tarvitsemmeko kuitenkin kumppanin hallinnoimaan ympäristöjämme ja dataliikennettä?   Tässä blogissani avaan hieman tuoreita […]

Kirjoittanut Janne Lukkari | Julkaistu 5.11.2020 | Muokattu 6.11.2020

Viime viikkoina tietoturva-kysymykset ovat nousseet julkiseen keskusteluun aivan uudella tavalla. Kyberuhat ovat todellisia myös täällä Pohjolassa, ja siksi monissa organisaatioissa pohditaankin nyt kuumeisesti oman tietoturvan tasoa ja hallussa olevan datan luonnetta. 

Eri toimialoilla mietitään kuumeisesti kunkin organisaation palveluratkaisujen osalta mistä työkuormia tulevaisuudessa on järkevää ja turvallista käyttää. Hoitaako sisäinen IT-tiimi yrityksen omaan laitetilaan sijoiteltujen laitteiden avulla tärkeiden tietokantojen ylläpidon? Tarvitsemmeko kuitenkin kumppanin hallinnoimaan ympäristöjämme ja dataliikennettä?  

Tässä blogissani avaan hieman tuoreita tutkimustuloksia pilvimaailman kehityksen suunnista peilaten Herman IT:n osaamisalueisiin. 

Pohjoismainen pilviselvitys 2020 

IDC:n (International Data Corporation) ja kumppanien pohjoismainen pilviselvitys toteutettiin elo-syyskuun aikana. Kyselyyn vastasi 200 IT-päättäjää pohjoismaisista yrityksistä ja julkishallinnon organisaatiosta.  

Kyseinen pilviselvitys näyttää kehityksen suunnan Pohjoismaissa. Kyselystä ilmenee, että suurimmalla osalla vastanneista organisaatioista on käytössä vähintään kaksi pilvialustaa. Mainittavaa on myös, että monipilviympäristöt yleistyvät kaikissa Pohjoismaissa ja Suomessa vauhdikkaimmin.  

Organisaatioiden suurimmat haasteet tuntuu liittyvän saumattomaan monipilviympäristöön ja työkuormien siirtämiseen pilvestä toiseen. Ratkaisu tähän haasteeseen voisi olla kumppani, jolla löytyy myös tietoliikenneosaamista. 

Yksityinen pilvi kasvattaa taas suosiotaan

Yksityinen eli privaattipilvi on IDC:n selvityksen mukaan yleistymässä uudelleen. Yli 60 % kyselyyn vastanneista organisaatoista on siirtänyt yli 25 % työkuormista yksityiseen pilveen. Seuraavan kahden vuoden aikana kehityksen ennustetaan jatkuvan saman suuntaisena.  
 

Privaattipilven uudelleen herännyt suosio perustuu pitkälti tietoturva-vaatimuksiin ja luottamuksellisen tiedon tuottamiseen, käsittelyyn sekä säilyttämiseen.  Privaattipilven suosio kasvaa eritoten Suomessa ja Ruotsissa, jossa on paljon valmistavaa teollisuutta. Teollisuuden custom built –sovelluksia ajetaan privaattipilvessä, ja tähän liittyy myös Edge-datakeskusten orastava suosio. IDC:n raportti ei ennusta siirtymistä takaisin perinteisiin on premises -ympäristöihin.  

Haaste: Pilviympäristö tarvitsee managerin –> Tarvetta tuntuu olevan osaavalle kumppanille. Lähes kolmasosa (29 %) vastaajista luottaa pilvipalvelujen hallinnassa kumppanien apuun.  

IDC:n mukaan tietohallinnon rooli korostuu digitaalisen muutoksen mahdollistajana ja heidän myös odotetaan johtavan muutosta aktiivisesti.

Tietoturvan ja vastuullisuuden merkitys korostuu  

Vastaajista 41 % piti tietoturvaa ja siihen liittyvä osaamista merkittävänä pilviympäristöihin siirtymisen haasteena. Toinen havainto liittyy vastuullisuuden ja ympäristöystävällisten ratkaisujen merkityksen kasvuun, joka on korostunut vallitsevan pandemian aikana. Jo 43,5% kyselyyn vastanneista kertoi energiankulutuksen ja CO2-päästöjen tarkastelun olevan osa pilvistrategiaa. 

Haaste: Energiatehokkaan pilvipalvelun tunnistaminen ja varmuus datan sijainnista. Kotimainen privaattipilvi tarjoaa varmuutta päätöksentekoon sekä datan tarkan sijaintitiedon. 

Kotimainen pilvikumppani?

Nykypäivänä lähes kaikki yritykset tarvitsevat joustavan ja skaalautuvan IT­-infrastruktuurin, mikä turvaa liiketoiminnan jatkuvuuden huomioiden samalla tietoturvan, sekä hallinnan.  
Kuten IDC:n tutkimuksesta käy hyvin ilmi, yhä useampi organisaatio haluaa pilviasioihin kumppanin.  

Herman IT osaavana kumppanina auttaa valitsemaan käyttötapaukseesi sopivimman, kustannuksiltaan järkevän ratkaisun yksityisestä pilvestä, julkisesta pilvestä tai monipilvimallista. Tämän lisäksi voimme hoitaa puolestasi myös valitun ratkaisun hallinnoinnin.

Privaattipilvipalvelun tuotamme Kajaanin Renforsin rannassa sijaitsevasta ekotehokkaasta datakeskuksesta. Palveluiden tuottamiseen käytetään paikallisesti tuotettua ja sertifioitua, vihreää Guarantee of Origin -sähköä. Sijaintimme pohjoisessa Suomessa mahdollistaa viileän ulkoilman hyödyntämisen konesalin jäähdytyksessä, ja konesalissa syntyvä lämpö taas kierrätetään yrityspuiston prosesseihin.  

Pilvivalinnoilla on väliä!

Pilvivalinnoilla on väliä tietoturvan kannalta mutta myös osana vihreämpää arvoketjua. Tietoturvaan kuuluvat myös jatkuvuusratkaisut ja datan turvaaminen, ja usein on mukavampi antaa nämäkin asiantuntijan hoidettaviksi. Jatkuvuudesta ja datan turvaamisesta lisää seuraavassa blogissa! 

Kirjoittaja:

Janne Lukkari toimii Herman IT:llä myyntipäällikön tehtävässä. Jannella on vuosien kokemus kotimaisten pk- ja suuryritysten IT-tarpeiden täyttämisestä. Asiantuntijana hän voi auttaa myös sinun organisaatiotasi löytämään tarpeeseen optimoidun IT-infrapalvelutoteutuksen. Vapaa-ajallaan Janne viihtyy raviurheilun parissa ja menestystä on tullut myös ohjastajana. 

Sinua saattaa kiinnostaa myös: