Rollockin IoT-lukon kerryttämä data vaatii luotettavan datakeskuksen tuekseen

Rollock Oy on suomalainen älykkäiden lukitusratkaisujen valmistaja, joka patentoiduilla innovaatioillaan on digitalisoinut oviympäristön ja tuonut markkinoille pilvipalveluratkaisuun perustuvan mobiilisti käytettävän IoT-älylukon

Kirjoittanut Vesa Heikkinen | Muokattu 19.2.2021

Rollock Oy on suomalainen älykkäiden lukitusratkaisujen valmistaja, joka patentoiduilla innovaatioillaan on digitalisoinut oviympäristön ja tuonut markkinoille pilvipalveluratkaisuun perustuvan mobiilisti käytettävän IoT-älylukon.

Rollockin tuotteet suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa. Yritys työllistää tällä hetkellä noin 20 ammattilaista Kajaanissa, Vantaalla ja Oulussa. Herman IT tukee asiakastaan turvaamalla lukitusratkaisun kerryttämää dataa konesalissaan Kajaanissa. 

Älylukkojen markkinan ennustetaan kasvavan voimakkaasti lähivuosien aikana. Älylukkojen suosio perustuu siihen, että ne korvaavat täydellisesti, turvallisesti  ja kätevästi hallittavalla tavalla perinteiset pin-koodit, mekaaniset lukot ja helposti unohtuvat salasanat. Älylukkojen avulla toimitilojen ja asuinrakennusten isännöinti helpottuu, sillä sekä hallinta että kulun seuranta ja käyntioikeudet ovat helposti hallittavissa sovelluksen kautta. Asukkaan tai työntekijän älypuhelimessa mukana kulkeva avain unohtuu harvemmin kotiin. 

IOT-LUKITUSRATKAISUT JA NIIDEN ETÄHALLINTA KERRYTTÄVÄT RUNSAASTI DATAA

Rollockin kehittämää Rollock Access –pilvipalvelua ja mobiiliapplikaatiota käytetään yrityksen innovatiivisten IoT-lukitusratkaisujen hallintaan, esimerkkeinä mainittakoon induktiiviseen tehon- ja datansiirtoon pohjautuvan solenoidilukko, kääntyvätelkisen moottorilukko sekä älykäs lukijalaite mm. profiiliovien lukituksen ohjaukseen. 

Rollockin lukitusratkaisut ovat saaneet lukuisia palkintoja: Vuonna 2011 Rollock sai Turvallisuus-lehden ja Finnsecurity ry:n OHTO/Oikein hyvä turvallisuusoivallus-palkinnon. Vuonna 2013 Rollock palkittiin FinnSec-messuilla Innovatiivinen tuote 2013-kunniakirjalla. Vuonna 2015 The Nordic Digital Business Summit tapahtumassa, Rollock oli Rising Stars Contest voittaja ja Vuonna 2016 Rollock valittiin TNW Europe boost ohjelmaan ja listattiin kiinnostavimmaksi älykoti start-upiksi. 

HAASTE

Rollockin tuotekonsepti perustuu kokonaisuudessaan etähallittaviin lukitusratkaisuihin, joita ohjataan pilven välityksellä,  mobiiliapplikaation avulla. Lukot toimivat myös itsenäisinä, sillä lukon muistissa voi olla 2000 avainta ja 1000 lokitietoa, mutta tässäkin tapauksessa etäohjaus, tilatietojen muutokset, pääsyoikeuksien muutokset ja ohjelmistopäivitykset suoritetaan pilviyhteyden kautta. Kaikki lukitukseen liittyvät tiedot, kuten käyttöoikeudet ja niiden hallinta, tallentuvat Rollockin palvelimelle, joka varmuuskopioidaan päivittäin. 

Prosessista kertyvä datan määrä vaatii paljon palvelintehoja, ja palvelimet taas tarvitsevat niille optimoitua, tietoturvallista ympäristöä. Haasteena olikin löytää luotettava, kotimainen toimija palvelimien data center –palveluiden tuottajaksi. 

RATKAISU

Rollockin palvelimille tallentuu asiakkaiden arvokasta dataa, siksi data center-palveluntuottajalta vaaditaan tietoturvan suhteen paljon. Asiakkaille on myös tärkeää tietää, että heidän tietojaan säilytetään suomalaisessa datakeskuksessa. Kilpailutuksen jälkeen, kokonaisarvioinnin perusteella Herman IT:n konesali valikoitui Rollockin kumppaniksi ja palvelimien sijoituskohteeksi. 

Herman IT:n konesalipalveluntuotannon perustana ovat  ISO 20000 -standardi sekä ITIL:n parhaat käytänteet. Kansainvälinen ISO/IEC 27001 –standardisoitu tietoturvallisuus on omiaan täyttämään kovimmatkin tietoturvavaatimukset. Herman IT:n konesalipalvelu myös skaalautuu joustavasti, ja mahdollistaa näin osaltaan Rollockin kasvun tulevaisuudessa.